مخازن پلی اتیلن و پلاستیکی به دلیل مزایای بسیاری که نسبت به سایر مخازن دارند روزبه روز بیشتر مورد توجه عموم قرار گرفته اند. در این بین مخازن پلی اتیلنی توانسته اند از سایر مخازن پلاستیکی که عموماً از جنس فایبرگلاس و کامپوزیت هستند گوی سبقت را بربایند و خیلی بیشتر مورد استفاده قرار گیرند.
با توجه به گسترش استفاده از مخازن پلی اتیلن در این مقاله قصد داریم اصلی ترین روش تولید مخزن پلی اتیلن را که با نام روش روتومولدینگ شناخته می شود را بیان کرده و کلیه مراحلی که یک مخزن پلی اتیلنی طی می کند تا به دست مشتری برسد را بیان می کنیم.
مخازن پلی اتیلن با استفاده از روش روتومولدینگ چگونه ساخته می شوند؟
ساخت و تولید مخازن پلی اتیلن عموماً بر اساس فناوری قالبگیری دورانی (روتوملدینگ) است.فرآیند قالب گیری دورانی (Rotational Moldig) یا به اختصار روتومولدینگ (Rotomoldig) یکی از فرآیندهای شکل دهی مواد پلاستیکی به شکل تو خالی است.
به طور کلی در این فرایند، مقدار مشخصی از پلی اتیلن ( پلاستیک ) به صورت پودر به داخل قالبی که به شکل محصول نهایی طراحی شده است وارد می شود. این قالب حول محورهایی به چرخش درآمده و در نتیجه حرارت اعمال شده به آن ، پلی اتیلن درون آن به دیواره های قالب چسبیده شده و باعث ایجاد لایه در سطح داخلی قالب می شود.
چرخش قالب در حین مرحله سرمایش نیز ادامه پیدا میکند تا پلاستیک شکل مطلوبش را بگیرد و جامد شود. هنگامیکه پلاستیک به اندازه کافی سخت شد، سرمایش و چرخش متوقف شده تا قطعه پلاستیکی را از قالب خارج کنند. در این مرحله، چرخه فرایند دوباره تکرار میشود.
البته همه ماشینهای قالب گیری دورانی نیاز به مراحل گرمایش و سرمایش ندارد. اگر از مایع واکنشگری مثل اپوکسی یا رزین پلی استر غیر اشباع دارای مادهٔ پخت استفاده شود، تشکیل ساختار تک لایه بدون حرارت دهی خارجی انجام میشود.
مواد اولیه
بیشتر مواد مورد استفاده در فرایند قالبگیری دورانی برای تولید مخازن پلاستیکی از خانواده ی پلی اتیلن است.قالبها مورد استفاده معمولاً دیوارههای نازکی دارند که با طراحی مناسب قالب میتوان قطعات پیچیدهای مانند جعبههای دو جداره و چند وجهی را که تولید آن با روشهای دیگر دشوار است را تولید کرد.
در دستگاههای جدیدی که دارای چند بازو می باشند می توان قالب های مختلفی را به کارگرفت. با کنترل فرایند صحیح و طراحی قالب مناسب، ضخامت دیواره قطعات بدست آمده با روشهای قالب گیری چرخشی بر خلاف قالب گیری دمشی یا گرما شکل دهی دو صفحهای، کاملاً یکنواخت خواهد بود. علاوه بر آن محصولات تولیدی عاری از نقطه و خط و جوش خواهد بود و نیازی به عملیات تکمیلی ندارد.
آزمون محصول
پس از مراحل فوق نیاز است تا آزمون هایی برای اطمینان از کیفیت محصولات تولید شده گرفته شود. معمولاً بر اساس استانداردهای تدوین شده جهانی مانند استاندارد انجمن آمریکایی مواد (ASTM) و استاندارد استرالیا نیوزلند(AS/NZ) کنترل می شود. اصلی ترین آزمون هایی که در مراحل تولید مخازن پلی اتیلن و دیگر محصولات پلی اتیلنی این شرکت انجام میشود شامل موارد ذیل است.
آزمون ضخامت مخزن
برای اندازه گیری ضخامت محصولات از دستگاه ضخامت سنج اولتراسونیک استفاده می شود. ضخامت قسمت های مختلف محصول شامل دیواره و پایه ها با استفاده از این دستگاه اندزاه گیری شده که بر اساس معیارهای استاندارد ASTM به دقت کنترل می شوند.
آزمون ضربه مخزن
آزمایش تست ضربه بر اساس استاندارد مذکور به این صورت است که نمونه ای از محصول تولید شده برش داده شده و آن را تا دمای -36 درجه سانتی گراد به مدت حداقل 30 دقیقه سرد کرده و سپس با استفاده از دستگاه پرتاب دارت آن را مورد آزمایش قرار می دهند. اگر نمونه بر اثر ضربه وارده بشکند یا سوراخ شود آن محصول کیفیت لازم برای فروش را نداشته و مردود محسوب می شود.
بازدید ظاهری مخزن
در مرحله نهایی مخازن پلی اتیلن و پلاستیکی تولید شده از لحاظ مشخصات ظاهری توسط کارشناسان مربوطه مورد بازبینی قرار میگیرند تا در صورت وجود اشکلات احتمالی روی سطوح و داخل آنها، محصول معیوب از خط تولید و ارسال به نمایندگان کنار گذاشته شود.
پس از مراحل فوق محصولات نهایی آماده بارگیری و ارسال به مشتریان و نمایندگان فروش می باشد. پس از این مرحله اگر چه فرایند تولید یک مخزن پلی اتیلنی به پایان می رسد ولی این محصول وارد فاز فروش و خدمات پس از فروش خواهد شد. البته بسیاری از تولید کنندگان مخازن پلی اتیلن و پلاستیکی توجه کافی با فاز خدمات پس از فروش نداشته و به همین دلیل ما توصیه می کنیم به تولید کننده ای اعتماد کنید که این فاز برایش بسیار با اهمیت باشد. البته نه به کلام بلکه به عمل!