نکاتی در مورد نصب مخزن آب و پمپ آب خانگی
زمان مورد نیاز برای نصب مخزن ذخیره و پمپ در ساختمانی که لوله کشی این تاسیسات قبلا انجام شده است ، حداکثر یک روز کاری می باشد. برای این منظور لوله ورودی آب ساختمان بعد از کنتور به مخزن و از مخزن به پمپ وصل می شود. در ادامه خروجی پمپ به ورودی اصلی لوله کشی ساختمان وصل می گردد.
اتصال مستقیم پمپ به شبکه آب شهری غیر قانونی است. به غیر از منع قانونی این کار موجب پرداخت آبهای چند برابری ( قبض آب به دلیل عملکرد ناصحیح کنتور مصرف چند برابری را نشان می دهد. ) می شود. به دلیل این که در مواقع اوج مصرف، آب کافی در لوله ها وجود ندارد، پمپ هوای داخل لوله ها را نیز به همراه آب مکش می کند. این مسئله علاوه بر تحمیل آب بهای چندبرابری، موجب خرابی پروانه های پمپ و اختلال در عملکرد آن نیز می گردد.
برای عملکرد بهتر پمپ تا حد امکان پمپ و مخزن ذخیره را نزدیک به هم نصب کنید. همچنین برای جلوگیری از کاویتاسیون قطر لوله رابط بین مخزن و پمپ را برابر یا بیشتر از قطر ورودی پمپ در نظر بگیرید. لازم به ذکر است به دلیل جریان دائمی ، همیشه آب داخل مخزن تازه می می ماند.
- پمپ را در مکان سرپوشیده نصب نمایید.
- حتی الامکان پمپ و مخزن را نزدیک هم نصب نمایید.
- در فصول سرد پمپ را در برابر یخزدگی محافظت فرمایید.
- هنگام نصب ، قطر لوله رابط بین مخزن و پمپ حداقل برابر و یا بیشتر از قطر ورودی پمپ در نظر بگیرید.
- حجم مخزن ذخیره را متناسب با میزان آب مورد نیاز ساختمان خود انتخاب فرمایید( هر واحد 250 لیتر ).
- فیلتر و صافی را قبل از ورودی مخزن ذخیره نصب فرمایید. اتصال آن قبل از پمپ موجب اختلال در مکش و کاویتاسیون خواهد شد.
اقلام مورد نیاز برای نصب یک عدد پمپ آب و مخزن ذخیره :
1-پمپ آب ( با مشخصات مورد نیاز ) تعداد یک عدد
2-ست کنترل (کنترل کننده فشار دیجیتال) یا مخزن تحت فشار ( با حجم مورد نیاز ) به همراه فشار سنج مکانیکی به تعداد یک عدد
3- شیر یک طرفه به تعداد دو عدد
توضیح : در صورت استفاده از اتومات های الکترونیکی یا ست کنترل به جای pressure switch ( فشار سنج آنالوگ ) تعداد یک عدد کافی می باشد.
4- شیر فلکه تعداد 5 عدد
5-لوله و اتصالات مورد نیاز مطابق اعلام استادکار و یا کارشناس نصب
6-مخزن ذخیره آب پلی اتیلن ( همراه با اتصالات و شناور ) با حجم مورد نیاز
7-فیلتر برای پیش تصفیه آب ورودی به مخزن
مراحل کلی نصب پمپ آب ساختمان :
در ساختمانهایی که نصب مخزن و پمپ قبلا در آنها پیش بینی شده است معمولا مکانی به نام اتاق تاسیسات به این امر تخصیص یافته است که لوله کشی ورودی و خروجی به آن از قبل انجام شده است. در صورت عدم پیش بینی چنین فضایی در ساختمان ، می بایست با مشاوره یک کارشناس تاسیسات مکان مناسب را برای این امر پیدا کنید .
مکان انتخاب شده می بایست فضای کافی برای نصب مخزن و پمپ را داشته باشد و امکان لوله کشی از ورودی آب ساختمان به این تاسیسات و همچنین امکان اتصال خروجی تاسیسات نصب شده به لوله کشی ساختمان را داشته باشد. مکان نصب مخزن می بایست کاملا صاف و یکدست باشد و قبل از قرار دادن مخزن روی سطح مورد نظر ، آن مکان از هر گونه سنگریزه کاملا تمیز شده باشد.
می بایست خروجی سرریز آب از مخزن با کمک لوله کشی به مکانی ایمن هدایت شود که خروج آب از آن در معرض دید باشد و محل خروجی از تاسیسات برقی فاصله داشته باشد. در مواقعی که شیر کنترل سطح ( مانند فلوتر ) درست عمل نکند آب سرریز شده در صورت هدایت نادرست می تواند به تاسیسات برقی صدمه بزند و اگر در معرض دید نباشد موجب هدر رفتن طولانی مدت آب شود.
مکان نصب پمپ می بایست سر پوشیده بوده و حتمی الامکان در ارتفاع پایینتری از مخزن باشد (در صورت لزوم مخزن با کمک پایه استاندارد کمی مرتفع تر از پمپ نصب شود ). پمپ می بایست در محل نصب خود کاملا فیکس شود. در مکان هایی که دما به زیر صفر می رود حتمی لوله ها و کاسه پمپ را با عایق پیچی و در صورت لزوم با کمک سیستم deicing از یخ زدگی محافظت نمایید.
از آنجایی که لرزش پمپ هنگام کارکرد به مرور می تواند از طریق لوله ها به اتصال خروجی مخزن منتقل شود و آن را از آب بند خارج کند حتمی در مسیر لوله کشی بین پمپ و مخزن از لرزه گیر استفاده کنید. ذیلا طرح شماتیک لوله کشی برای نصب مخزن و پمپ ارائه شده است. توجه فرمایید مطابق نقشه ذیل حتمی مسیر لوله کشی Bypass یا کنار گذر را اجرا کنید . به این ترتیب در مواقع قطع برق و یا هنگامی که پمپ کار نمی کند آب با فشار طبیعی شبکه در دسترس خواهد بود. همچنی در صورت کافی بودن فشار شبکه آب شهری ، پمپ روشن نمی شود و باعث کاهش استهلاک آن و همچنین کاهش مصرف برق در ساختمان می گردد.