مخزن انبساط منبع انبساط
مخزن انبساط منبع انبساط

مخزن انبساط

مخزن انبساط، منبع انبساط، تانکر انبساط و واژه هایی از این دست به مخزنی اطلاق می شود که بسته به نوع آن، در سیستم های گرمایشی موتورخانه ها  مورد استفاده قرار می گیرند. مخازن انبساط به طور کلی به دو نوع مخزن انبساط بسته و مخزن انبساط باز تقسیم می شوند.

نام کالا طول(cm) عرض(cm) ارتفاع(cm) قیمت (ریال)
مخزن انبساط 80 لیتری دو لایه فوم دار 43 50 58 13,000,000
مخزن انبساط 100 لیتری دو لایه فوم دار 59 52 75 15,300,000
مخزن انبساط 150 لیتری دو لایه فوم دار 73 55 85 18,880,000
مخزن انبساط 220 لیتری دو لایه فوم دار 90 60 102 25,360,000
مخزن انبساط 350 لیتری دو لایه فوم دار 108 69 132 31,960,000
مخزن انبساط 80 لیتری تک لایه 43 50 58 8,140,000
مخزن انبساط 100 لیتری تک لایه 59 52 75 9,800,000
مخزن انبساط 150 لیتری تک لایه 73 55 85 11,550,000
مخزن انبساط 220 لیتری تک لایه 90 60 102 16,500,000
مخزن انبساط 350 لیتری تک لایه 108 69 132 تماس بگیرید

همه آنچیزی که از مخازن انبساط نیاز است بدانید

انواع مخزن انبساط

1- مخزن انبساط باز

  • مخزن انبساط معمولی
  • مخزن انبساط عایق دار

2- مخزن انبساط بسته (منبع تحت فشار)

مخزن انبساط باز – مخزن انبساط بسته ; تفاوت ها :

در مخازن انبساط بسته یا مخزن تحت فشار که معمولاً در داخل موتور خانه ها و اتاق تاسیسات نصب می شوند هیچگونه دربی تعبیه نشده و قسمتی از آن حاوی هوای فشرده و قسمت دیگر حاوی آب می باشد. همچنین این مخازن با هوای آزاد هیچگونه ارتباطی ندارند و فشار سیستم توسط مکانسیم های همچون تیوپ های هوا و یا گازهای بی اثر تامین می شود و جنس بدنه آنها نیز عمدتاً فلزی است.

هدف اصلی از نصب مخزن انبساط بسته یا همان مخزن تحت فشار صرفه جویی در انرژی و کاهش استهلاک پمپ آب می باشد. زیرا به دلیل آبی که درون منبع تحت فشار ذخیره می شود دیگر نیازی نیست تا هر بارکه شیر آب در داخل ساختمان باز و بسته شد، پمپ آب روشن و خاموش شود در نتیجه عمر پمپ بیشتر خواهد شد.

در سوی دیگر مخزن انبساط باز ( منبع انبساط باز ) قرار دارد که با جمع آوری و ذخیره حجم اضافی ناشی از انبساط حجمی آب، که بر اثر گرما بوجود آمده است، فشار لازم برای بالا رفتن آب در لوله‌های سیستم های گرمایشی موتورخانه را یکسان می کند.

منبع انبساط باز با هوای آزاد در ارتباط می باشد و فشار هوای بیرون بر روی سطح آب اعمال می شود. برای جلو گیری از سرریز آب و تنظیم فشار سیستم، منبع انبساط باز عموما بر روی پشت بام  نصب می گردد. جنس این مخازن می تواند فلزی یا پلاستیکی ( پلی اتیلن ) باشد.

منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز نیازمند رسیدگی و بازدید های مکرر بیشتری می باشد و ضریب اطمینان آن نیز کمتر است .

مخازن انبساط باز جدا از اینکه در حجم های مختلفی در بازار موجود هستند از لحاظ جنس مواد مورد استفاده در تولید آنها نیز متفاوت هستند. دو دسته متداول منابع انبساط باز، منبع انبساط باز پلی اتیلن و منبع انبساط باز فلزی ورق گالوانیزه می باشد.

مخزن انبساط باز عایق دار

یکی از مشکلات مخازن انبساط باز، اتلاف انرژی در آنها است. برای حل این مشکل و کاهش هزینه های مصرف انرژی مخازن انبساط عایق دار تولید شده اند. مخازن انبساط عایق دار به دو مدل مخازن انبساط دو لایه فوم دار پلی اتیلن و مخازن انبساط فلزی ( ورق گالوانیزه ) عایق دار تقسیم می شوند. که در ادامه هر یک از آنها را معرفی خواهیم کرد.

مخزن انبساط دو لایه فوم دار پلی اتیلن

مخزن انبساط دو لایه فوم دار که در دسته ی مخازن انبساط باز قرار می گیرد بدون هیچگونه تغییر شکلی صد درصد مقاوم در برابر خوردگی و گرما هستند و به خوبی از هدر رفت گرمای مخازن انبساط آب شوفاژخانه جلوگیری می کنند.
به سادگی با کمک گردبر متناسب با قطر فیتینگهای برنجی این مخازن به راحتی قابل سوراخکاری و پس از نصب بسیار آسان فیتینگها صرفا محکم کردن مهره فیتینگ آب بندی می شوند و برخلاف سایر مخازن بر اثر مرور زمان و گرمای آب داخل منبع مخزن رفورم نشده و اتصال از آببند خارج نمی شود. امکان تولید در رنگهای آبی و زرد نیز وجود دارد.

مخزن انبساط فلزی (ورق گالوانیزه) عایق دار

جداره مخزن انبساط عایق دار از دو لایه فلز تشکیل شده است که در وسط این دو لایه عایق پلی یورتان تزریق می شود. درب منبع انبساط عایق دار نیز دارای عایق بوده و با بسته شدن تبادل حرارتی آب داخل منبع با هوای اطراف حتی در شرایط سرمای شدید زمستان به حداقل می رسد.

ویژگی های برتر منبع انبساط پلی اتیلن

قیمت پایین تر
مقاومت بالا در برابر خوردگی
جابه جایی ، حمل و نصب بسیار آسان
طول عمر بسیار بیشتر

منبع انبساط ورق گالوانیزه علاوه بر اینکه بسیار گرانتر از مخزن انبساط پلی اتیلن است طول عمر بسیار کمتری نیز دارند. منابع انبساط فلزی پس از مدتی خوردگی ( زنگ زدن )  خواهند داشت و علاوه بر اینکه ظاهری فیزیکی نامناسبی پیدا  می کنند به مرور زمان سوراخ خواهند شد . این در حالی است که نمای ظاهری مخازن انبساط پلی اتیلنی طی سالیان متمادی هیچگونه تغییری نخواهند داشت .

جابه جایی مخازن انبساط ورق گالوانیزه نیز دشوار می باشد ولی مخازن انبساط پلی اتیلنی به صورت انفرادی قابل جابه جایی و انتقال می باشد. همچنین سوراخ کاری مخازن پلی اتیلن جهت نصب اتصالات به راحتی توسط گردبردهای نجاری قابل انجام است.

حجم مورد نیاز مخزن انبساط

حجم دقیق مخزن انبساط نیاز به اطلاع دقیق از پارامترهای گوناگونی می باشد که باعث شده محاسبه ی آن کاری دشوار باشد ولی با توجه به تجربیات کارشناسان تاسیساتی فرمول ساده ای برای تخمین حجم مخزن انبساط ارائه شده است که تا حدود زیادی نزدیک به مقدار واقعی است.

با توجه به ظرفیت حرارتی دیگی که برای سیستم حرارت مرکزی در نظر گرفته شده است از فرمول تخمینی زیر می توان  حجم منبع انبساط باز را تعیین کرد:

V=Q*1.5/1000

v حجم منبع انبساط باز به لیتر و Q ظرفیت حرارتی دیگ در نظر گرفته شده برای سیستم حرارت مرکزی برحسب کیلوکالری بر ساعت است. به عقیده کارشناسان تاسیساتی برای اینکه احتمال سر ریز در مخزن انبساط کاهش پیدا کند بهتر است حجم مخزن انبساط کمی بیشتر در نظر گرفته شود.

نصب مخزن انبساط

محل نصب مخزن انبساط باید به گونه ای انتخاب شود که سطح آن کاملاً یکنواخت بوده و فاقد هر گونه پستی و بندی باشد. همچنین برای نصب مخزن انبساط باز معمولاً از دو لوله رفت و برگشت استفاده می شود. البته می توان مخزن انبساط را تنها با یك لوله نیز با سیستم مرتبط نمود ولی بهتر است به منظور شركت دادن آب آن در چرخ انتقال، دو لوله یكی برای رفت  دیگری جهت برگشت آب از مخزن انبساط در نظر گرفته شود.

جهت جبران کمبود آب مورد نیاز سیستم، منبع انبساط باز بوسیله یک عدد شیر شناور می تواند به آب شهری نیز متصل گردد.به دلیل احتمال سرریز آب از منبع انبساط بهتر است لوله سر ریز و لوله تخلیه را به هم متصل و به موتورخانه متصل کرد تا از هدر رفت آب گرم جلوگیری به عمل آید. البته لازم است حتماً علت سرریز مشخص شود تا قطعه معیوب تعمیر و یاجایگزین شود

آب گرم ورودی به مخزن انبساط تا حد زیادی مانع از یخ زدگی مخزن در زمان یخبندان می شوند . ضمن اینکه برای اطمینان بیشتر از مخازن انبساط دو لایه فوم دار می توان استفاده کرد که خاصیت عایقی دارند. . بهتر است برای صرفه جویی در انرژی لوله ها نیز عایق بندی شده باشند.

 

مقالات مرتبط انتخابی:

تمیز بودن آب شرب مصرفی یکی از الزامات در هر جامعه ای است. در بسیاری از کشورهای جهان سوم یکی از دلایل اصلی وجود بیماری ها و مرگ و میرهای ناشی از بیماری ها به دلیل عدم وجود آب بهداشتی است.

اگر به هر دلیلی از نظافت و بهداشتی بودن مخزن خود اطمینان ندارید بهتر است به ضد عفونی کردن آب بپردازید. در برخی از موارد رسوب گل و لایی و زنگ آهن و شن و ماسه موجود در ته مخازنی که مدتهاست در حال استفاده هستند، باعث می شود که آب بو و طعم ناخوشایندی پیدا کند. برای جلوگیری از این موضوع می توانید آب داخل مخزن را گندزدایی کرد. ضد عفونی کردن مخزن آب باعث می شود آبی سالم تر و بهداشتی تری میل کنید و سطح بهداشت خود و خانواده تان ارتقا دهید. توجه فرمایید نیاز است به صورت دوره ای به نظافت و ضد عفونی کردن مخزن آب خود بپردازند تا از سالم و بهداشتی بودن آب داخل آن اطمینان حاصل کنید.

ممکن است شما به هر دلیلی مقداری آب داخل مخزن داشته باشید که به بهداشتی بودن آب آن اطمینان ندارید. برای ضد عفونی نمودن می توانید مطابق جدول زیر با کمک آب ژاول با کلر ۵ درصد یا همان محلول سفید کننده موجود در بازار که به نام وایتکس شهرت یافته است نسبت به گندزدایی آب مورد نیازتان اقدام کنید. پس از اضافه نمودن میزان ذکر شده مطابق جدول از محلول سفید کننده خانگی یا همان وایتکس بین یک تا دو ساعت آب را داخل مخزن ترجیحا دربسته به حال خود بگذارید. هدف ، رساندن میزان کلر محلول در آب به اندازه دو پی پی ام ( ۲PPM) است تا به خوبی ضد عفونی و گندزدایی آب و مخزن انجام گردد.

حجم آبی که نیاز به گندزدایی دارد (لیتر) میزان کاربرد وایتکس یا آب ژاول (کلر ۵%)
۴٫۵ ۲ قطره یا ۰٫۱۸ میلی لیتر
۱۰ ۵ قطره
۲۳ ۱۱ قطره
۴۵ ۲۲قطره یا ۱٫۸ میلی لیتر
۲۲ ۳/۴ قاشق چایخوری یا ۴ میلی لیتر
۲۰۵ ۸ میلی لیتر یا یک و نیم قاشق چایخوری
۲۳۰ ۹ میلی لیتر یا یک و دوسوم قاشق چایخوری
۴۵۰ ۱۸ میلی لیتر یا سه و نیم قاشق چایخوری
۱۰۰۰ ۴۰ میلی لیتر یا ۸ قاشق چایخوری
۲۲۰۰ ۹۰ میلی لیتر یا ۶ قاشق غذاخوری
۴۵۵۰ ۱۸۰ میلی لیتر یا ۱۲ قاشق غذاخوری

استفاده از قرص کلر برای ضد عفونی کردن

قرص های کلری با استفاده از عنصر کلر درست شده است که یکی از مرسوم ترین و رایج ترین روش های ضد عفونی کردن مخزن آب می باشد. این قرص ها (هیپوکلریت کلسیم ) هنگام واکنش دادن با آب سبب آزاد شدن کلریت یا OCL منفی می شوند که این ماده آزاد شده سبب گندزدایی و تصفیه آب موجود در داخل مخزن می شود. استفاده از این قرص ها بسیار راحت می باشد به طوری که شما می توانید این قرص ها را از بسته های خود جدا کرده و با خرد کردن آن به آب داخل مخزن اضافه کنید و سپس آب را با قرص های اضافه شده به هم بزنید. این قرص ها می توانند در حدود چند دقیقه در آب حل شده و باعث ضد عفونی شدن آب موجود شود. استفاده از قرص کلر و گاز کلر یکی از قدیمی ترین روش های ضدعفونی در صنعت آب می باشد که به عنوان یک اکسید کننده قوی شناخته شده است که در بسیاری از کشورهای قدیمی مورد استفاده قرار می گیرد. همچنین این عنصر دارای بو و رنگ بسیار خاصی می باشد که امروزه با استفاده از تکنولوژی های مدرنی قرص های کلری را تولید کرده اند که بو و رنگ بسیار کمی را دارد. استفاده از این روش دارای معایب و مزایایی می باشد که در ادامه سعی بر آن است در مورد برخی از این مزایا و معایب استفاده از آن توضیحاتی را برای همراهان همیشگی خود ارائه دهیم.

معایب و مزایای استفاده از کلر زنی برای ضد عفونی کردن مخزن آب

 

  • استفاده راحت و آسان کلر در ضد عفونی مخزن آب
  • حمل و نقل بسیار آسان آن
  • قابل اندازه گیری بودن (برای مثال شما می توانید برای حجم های مختلف آب مقدار مشخصی از کلر را استفاده کنید)
  • کم بودن هزینه های استفاده از این روش در مقایسه با روش های دیگر
  • قابلیت ته نشین شدن دارد که بعد از ضد عفونی کردن آب موجود در داخل مخزن، رسوبات آن در کف مخزن ته نشین می شود.

از معایب این روش نیز می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • بسیاری از باکتری ها و میکروب های موجود در آب و مخزن آب در مقابل کلر ساختار سلولی مقاومی را دارند و در مقابل کلر مقاومت نشان داده و از بین نمی روند، به همین دلیل در برخی از موارد استفاده از کلر و قرص های کلری کارساز نبوده و بایستی جایگزین مناسبی را به جای استفاده از این روش استفاده پیدا کنید.
  • در صورتی که کلر با پوست دست و بدن در تماس باشد ممکن است در طولانی مدت، باعث آسیب رساندن به پوست استفاده کننده باشد و حساسیت های مانند خارش و زیر مو را به دنبال داشته باشد.
  • هم چنین برخی از آزمایش های صورت گرفته نشان داده است که وجود کلر در آب سبب خشکی پوست و از بین بردن چربی های پوست می شود که این آثار و عوارض را می توانید در استفاده طولانی مدت مشاهده کنید.

استفاده از گاز ازون برای ضد عفونی کردن آب و مخزن آب

از دیگر موادی که برای ضد عفونی مخزن آب مورد استفاده قرار می گیرد استفاده از گاز ازون می باشد. گاز ازون دارای قدرت اکسیداسیون بسیار بالایی دارد و یک از قوی ترین ماده های ضد عفونی در تمامی صنایع شناخته شده است که امروزه شاهد استفاده از آن را در صنعت آب برای ضد عفونی کردن مخازن آب هستیم. گاز ازون بوی ترش مانند و بی رنگ می باشد و شما بایستی در حین استفاده از این ماده آن را تولید کنید چرا که از قبل نمی توان آن را تولید و ذخیره کرد. برای تولید آن در محل استفاده، بهتر می باشد تا از افراد مجرب و متخصص در این زمینه استفاده کنید چرا که این کار نیاز به تخصص بالایی دارد. یکی از بزرگ ترین معایب استفاده از این روش برای ضد عفونی مخزن آب، را می توان همان تولید آن در محل استفاده است چرا که وقت گیر بوده و برای افرادی که در این حوزه تخصصی ندارند، کار دشواری می باشد. هم چنین استفاده از این روش بسیار هزینه بر بوده و شما بایستی هزینه بیشتری را در مقایسه با دیگر روش ها خرج کنید. از مزایای استفاده از این روش نیز می توان به مواردی از جمله زیر اشاره کرد:

  • قدرت فوق العاده در اکسیداسیون
  • تاثیر بسیار شگفت انگیز در مدت زمان بسیار کوتاه

منبع: مخزن آب دات کام

پرسش های مشتریان

امیر اصلانیان:
سلام.چرا وزن مخزن هارو اعلام نمی کنید؟

پاسخ: وزن مخزن معیار مناسبی برای خرید آن نیست. به راحتی می توان با افزودن مواد ضایعاتی وزن مخزن را افزایش داد. دقیقاً کاری که بسیاری از برند های نا معتبر انجام می دهند.

احمد میرهاشمی
سلام از مخزن پلی اتیلن ۳۰۰۰ افقی میشه پشت وانت برای حمل استفاده کرد؟

برای پشت وانت باید از مخازن پشت نیسانی استفاده کنید. مخازن پلی اتیلن معمولی مناسب ذخیره سازی مایعات در حین حرکت نیستند.

یوسف زمردی
اگر آب از دستگاه تصفیه عبور کنه و وارد مخزن بشه و چند وقت یک بار هم شستشو بدیم باز هم نیاز به استفاده از مخزن سه لایه هستش؟

خود مخزن مشکلی ندارد ولی باید کاری کرد تا آب داخل مخزن یخ نزند. البته در صورتی که لوله ها عایق پیچی باشند و به صورت مداوم آب داخل مخزن در حال مصرف باشد مشکلی پیش نخواهد آمد ولی اگر ساختمان در مکانی سردسیر واقع است و برای مدت طولانی در محل حضور ندارید بهتر است قبل از ترک ساختمان همانگونه که آب داخل لوله ها را خالی می کنید آب داخل مخزن را هم تا حد امکان کاهش دهید.

بله فقط سطح چهارپایه با ورق پوشانده شود تا تمامی کف مخزن روی سطح صاف و یکدست بنشیند. توجه فرمایید مساحت پایه می بایست بزرگتر از کف مخزن پلی اتیلن باشد.

حسین بختیاری زاده
این مخازن نیازی به عایق کاری ندارند؟

مهدی راد
اگر مخزن پلی اتیلن تک لایه باشه . میشه جلوی نور خورشید ازش استفاده کرد؟

مهران شهبازی زادگان
مخزن پلی اتیلن ۷۰۰ لیتری رو میشه روی پایه قرار داد؟برای ساخت پایه اصول خاصی رو باید رعایت کرد؟

پاسخ: بله. باید سطح بالایی پایه کل زیر مخزن را پوشش دهد و بتواند وزن مخزن را در هنگام پر شدن تحمل کند

قباد علیجانی نیا
مخزن پلی اتیلن در سرما تا چه درجه ای تحمل دارد در مقابل یخ زدن؟

سلام با خیال راحت می توانید از مخزن استفاده کنید تا زمانی که آب داخل لوله ها یخ نزد و دایما در حال مصرف باشد مشکلی وجود ندارد. ولی اگر آب داخل لوله در فضای آزاد یخ می زند ناگزیر هستید مخزن و لوله های ورودی و خروجی را عایق پیچی کنید.

اصغر نادری فومنی
فرق بین مخازن تک لایه و سه لایه چیست-آیا ضخامت سه لایه بیشتره؟

پاسخ: خیر، فقط مخزن سه لایه ضد جلبک و باکتری است و برای ذخیره سازی آب شرب مناسب تر است.

هامون مشبه
سلام از مخزن پلی اتیلن ۵۵۰ لیتری میخوایم در فضای باز و هوای خیلی سرد استفاده کنیم مخازن پلی اتیلن تا چه دمایی تحمل دارند؟؟

پاسخ: آب درون مخزن باید در جریان باشد در غیر این صورت یخ خواهد زد.