مخزن انبساط منبع انبساط
مخزن انبساط منبع انبساط

مخزن انبساط

مخزن انبساط، منبع انبساط، تانکر انبساط و واژه هایی از این دست به مخزنی اطلاق می شود که بسته به نوع آن، در سیستم های گرمایشی موتورخانه ها  مورد استفاده قرار می گیرند. مخازن انبساط به طور کلی به دو نوع مخزن انبساط بسته و مخزن انبساط باز تقسیم می شوند.

نام کالا طول(cm) عرض(cm) ارتفاع(cm) قیمت (ریال)
مخزن انبساط 80 لیتری دو لایه فوم دار 43 50 58 13,000,000
مخزن انبساط 100 لیتری دو لایه فوم دار 59 52 75 15,300,000
مخزن انبساط 150 لیتری دو لایه فوم دار 73 55 85 18,880,000
مخزن انبساط 220 لیتری دو لایه فوم دار 90 60 102 25,360,000
مخزن انبساط 350 لیتری دو لایه فوم دار 108 69 132 31,960,000
مخزن انبساط 80 لیتری تک لایه 43 50 58 8,140,000
مخزن انبساط 100 لیتری تک لایه 59 52 75 9,800,000
مخزن انبساط 150 لیتری تک لایه 73 55 85 11,550,000
مخزن انبساط 220 لیتری تک لایه 90 60 102 16,500,000
مخزن انبساط 350 لیتری تک لایه 108 69 132 تماس بگیرید

همه آنچیزی که از مخازن انبساط نیاز است بدانید

انواع مخزن انبساط

1- مخزن انبساط باز

  • مخزن انبساط معمولی
  • مخزن انبساط عایق دار

2- مخزن انبساط بسته (منبع تحت فشار)

مخزن انبساط باز – مخزن انبساط بسته ; تفاوت ها :

در مخازن انبساط بسته یا مخزن تحت فشار که معمولاً در داخل موتور خانه ها و اتاق تاسیسات نصب می شوند هیچگونه دربی تعبیه نشده و قسمتی از آن حاوی هوای فشرده و قسمت دیگر حاوی آب می باشد. همچنین این مخازن با هوای آزاد هیچگونه ارتباطی ندارند و فشار سیستم توسط مکانسیم های همچون تیوپ های هوا و یا گازهای بی اثر تامین می شود و جنس بدنه آنها نیز عمدتاً فلزی است.

هدف اصلی از نصب مخزن انبساط بسته یا همان مخزن تحت فشار صرفه جویی در انرژی و کاهش استهلاک پمپ آب می باشد. زیرا به دلیل آبی که درون منبع تحت فشار ذخیره می شود دیگر نیازی نیست تا هر بارکه شیر آب در داخل ساختمان باز و بسته شد، پمپ آب روشن و خاموش شود در نتیجه عمر پمپ بیشتر خواهد شد.

در سوی دیگر مخزن انبساط باز ( منبع انبساط باز ) قرار دارد که با جمع آوری و ذخیره حجم اضافی ناشی از انبساط حجمی آب، که بر اثر گرما بوجود آمده است، فشار لازم برای بالا رفتن آب در لوله‌های سیستم های گرمایشی موتورخانه را یکسان می کند.

منبع انبساط باز با هوای آزاد در ارتباط می باشد و فشار هوای بیرون بر روی سطح آب اعمال می شود. برای جلو گیری از سرریز آب و تنظیم فشار سیستم، منبع انبساط باز عموما بر روی پشت بام  نصب می گردد. جنس این مخازن می تواند فلزی یا پلاستیکی ( پلی اتیلن ) باشد.

منبع انبساط بسته نسبت به منبع انبساط باز نیازمند رسیدگی و بازدید های مکرر بیشتری می باشد و ضریب اطمینان آن نیز کمتر است .

مخازن انبساط باز جدا از اینکه در حجم های مختلفی در بازار موجود هستند از لحاظ جنس مواد مورد استفاده در تولید آنها نیز متفاوت هستند. دو دسته متداول منابع انبساط باز، منبع انبساط باز پلی اتیلن و منبع انبساط باز فلزی ورق گالوانیزه می باشد.

مخزن انبساط باز عایق دار

یکی از مشکلات مخازن انبساط باز، اتلاف انرژی در آنها است. برای حل این مشکل و کاهش هزینه های مصرف انرژی مخازن انبساط عایق دار تولید شده اند. مخازن انبساط عایق دار به دو مدل مخازن انبساط دو لایه فوم دار پلی اتیلن و مخازن انبساط فلزی ( ورق گالوانیزه ) عایق دار تقسیم می شوند. که در ادامه هر یک از آنها را معرفی خواهیم کرد.

مخزن انبساط دو لایه فوم دار پلی اتیلن

مخزن انبساط دو لایه فوم دار که در دسته ی مخازن انبساط باز قرار می گیرد بدون هیچگونه تغییر شکلی صد درصد مقاوم در برابر خوردگی و گرما هستند و به خوبی از هدر رفت گرمای مخازن انبساط آب شوفاژخانه جلوگیری می کنند.
به سادگی با کمک گردبر متناسب با قطر فیتینگهای برنجی این مخازن به راحتی قابل سوراخکاری و پس از نصب بسیار آسان فیتینگها صرفا محکم کردن مهره فیتینگ آب بندی می شوند و برخلاف سایر مخازن بر اثر مرور زمان و گرمای آب داخل منبع مخزن رفورم نشده و اتصال از آببند خارج نمی شود. امکان تولید در رنگهای آبی و زرد نیز وجود دارد.

مخزن انبساط فلزی (ورق گالوانیزه) عایق دار

جداره مخزن انبساط عایق دار از دو لایه فلز تشکیل شده است که در وسط این دو لایه عایق پلی یورتان تزریق می شود. درب منبع انبساط عایق دار نیز دارای عایق بوده و با بسته شدن تبادل حرارتی آب داخل منبع با هوای اطراف حتی در شرایط سرمای شدید زمستان به حداقل می رسد.

ویژگی های برتر منبع انبساط پلی اتیلن

قیمت پایین تر
مقاومت بالا در برابر خوردگی
جابه جایی ، حمل و نصب بسیار آسان
طول عمر بسیار بیشتر

منبع انبساط ورق گالوانیزه علاوه بر اینکه بسیار گرانتر از مخزن انبساط پلی اتیلن است طول عمر بسیار کمتری نیز دارند. منابع انبساط فلزی پس از مدتی خوردگی ( زنگ زدن )  خواهند داشت و علاوه بر اینکه ظاهری فیزیکی نامناسبی پیدا  می کنند به مرور زمان سوراخ خواهند شد . این در حالی است که نمای ظاهری مخازن انبساط پلی اتیلنی طی سالیان متمادی هیچگونه تغییری نخواهند داشت .

جابه جایی مخازن انبساط ورق گالوانیزه نیز دشوار می باشد ولی مخازن انبساط پلی اتیلنی به صورت انفرادی قابل جابه جایی و انتقال می باشد. همچنین سوراخ کاری مخازن پلی اتیلن جهت نصب اتصالات به راحتی توسط گردبردهای نجاری قابل انجام است.

حجم مورد نیاز مخزن انبساط

حجم دقیق مخزن انبساط نیاز به اطلاع دقیق از پارامترهای گوناگونی می باشد که باعث شده محاسبه ی آن کاری دشوار باشد ولی با توجه به تجربیات کارشناسان تاسیساتی فرمول ساده ای برای تخمین حجم مخزن انبساط ارائه شده است که تا حدود زیادی نزدیک به مقدار واقعی است.

با توجه به ظرفیت حرارتی دیگی که برای سیستم حرارت مرکزی در نظر گرفته شده است از فرمول تخمینی زیر می توان  حجم منبع انبساط باز را تعیین کرد:

V=Q*1.5/1000

v حجم منبع انبساط باز به لیتر و Q ظرفیت حرارتی دیگ در نظر گرفته شده برای سیستم حرارت مرکزی برحسب کیلوکالری بر ساعت است. به عقیده کارشناسان تاسیساتی برای اینکه احتمال سر ریز در مخزن انبساط کاهش پیدا کند بهتر است حجم مخزن انبساط کمی بیشتر در نظر گرفته شود.

نصب مخزن انبساط

محل نصب مخزن انبساط باید به گونه ای انتخاب شود که سطح آن کاملاً یکنواخت بوده و فاقد هر گونه پستی و بندی باشد. همچنین برای نصب مخزن انبساط باز معمولاً از دو لوله رفت و برگشت استفاده می شود. البته می توان مخزن انبساط را تنها با یك لوله نیز با سیستم مرتبط نمود ولی بهتر است به منظور شركت دادن آب آن در چرخ انتقال، دو لوله یكی برای رفت  دیگری جهت برگشت آب از مخزن انبساط در نظر گرفته شود.

جهت جبران کمبود آب مورد نیاز سیستم، منبع انبساط باز بوسیله یک عدد شیر شناور می تواند به آب شهری نیز متصل گردد.به دلیل احتمال سرریز آب از منبع انبساط بهتر است لوله سر ریز و لوله تخلیه را به هم متصل و به موتورخانه متصل کرد تا از هدر رفت آب گرم جلوگیری به عمل آید. البته لازم است حتماً علت سرریز مشخص شود تا قطعه معیوب تعمیر و یاجایگزین شود

آب گرم ورودی به مخزن انبساط تا حد زیادی مانع از یخ زدگی مخزن در زمان یخبندان می شوند . ضمن اینکه برای اطمینان بیشتر از مخازن انبساط دو لایه فوم دار می توان استفاده کرد که خاصیت عایقی دارند. . بهتر است برای صرفه جویی در انرژی لوله ها نیز عایق بندی شده باشند.

 

مقالات مرتبط انتخابی:

متداولترین روش تولید مخازن پلی اتیلن استفاده از فرایند قالب گیری چرخشی است که به آن دورانی نیز می گویند است. این فرایند در فشار پایین و دمای بالا انجام می‌شود و در این حین قالب مورد نظر حول دو محور عمود بر هم به اندازه ۳۶۰ درجه چرخانده می‌شود تا یک شی یک تکه‌ی تو خالی به وجود بیاید.

قالبی که پلاستیک یا پلی اتیلن در آن ریخته می‌شود تا شکل موردنظر را به خود بگیرد از جنس فولاد می‌باشد و ابدا تغییر شکل نمی‌دهد تا اینکه مخزن پلی اتیلن به صورت دقیقی به شکل دلخواه دربیاید. در مرحله‌ی اول قالب گیری دورانی با یک فرم از پودر پلی اتیلن پر می‌شود. مقدار پلیمری که در قالب ریخته می‌شود به اندازه‌ی مخزن (حجیم، فوق حجیم، ۱۰۰۰۰ لیتری یا ۲۰۰۰۰ لیتری یا بیشتر) و ضخامتی که لازم دارد (بسته به استفاده‌ای که قرار است از آن شود و مایعاتی که در آن نگه داری خواهد شد)، بستگی دارد. در ادامه قالب به همراه پودری که داخل آن وجود دارد، به کوره منتقل می‌شود تا ضمن چرخش حرارت ببنید. گرما به آرامی پلیمر داخل قالب را ذوب می‌کند و در حالی که قالب به آرامی حول دو محور مختلف چرخانده می‌شود، پودر داخلِ قالبِ کاملا ذوب شده و توسط کامپیوتری که زاویه چرخش و سرعت را کنترل می‌کند و با آن می‌توان اندازه،‌ شکل و ضخامت را به راحتی انتخاب کرد، شکل دلخواهی به خودش می‌گیرد.

مرحله‌ی دوم به خنک کردن مربوط می‌شود. چرخش هنوز هم ادامه پیدا می‌کند در پایان این مرحله به قالب اجازه داده می‌شود تا خنک شود و حرارت آن کاملا از دست برود. در طول این مدت پلاستیک و پلی اتیلنِ داخلِ قالب کاملا جامد شده و به شکل سطح داخلیِ قالب درمی‌آید. این فرایند معمولا به چند ساعت زمان نیاز دارد.

مرحله‌ی سوم و نهایی به جداسازی و استخراج مخزن پلی اتیلن از قالب مربوط می‌شود. مخازن کوچکتر که فوق حجیم نیستند را به راحتی می‌توان با دست از قالب جدا کرد و مورد استفاده قرار داد اما مخازن حجیم و فوق حجیم باید با استفاده از یک بالابر یا تجهیزات بزرگ دیگر جدا سازی شوند. روش چرخشی نسبت به روش‌ تزریقی و روش‌های دیگر ارزان تر است. امروزه مخازن پلی اتیلنی که از طریق روش قالب گیری چرخشی ساخته می‌شود بهترین نوع قالب‌ها از نظر مقاوت در برابر نشتی و مقرون به صرفه بودن می‌باشد.

پرسش های مشتریان

سوال – علیرضایی: از این مخزن پلی اتیلن میشود به عنوان مخزن آب بر روی ماشین برای حمل استفاده کرد؟
پاسخ کارشناس فروش: مخازن عادی پلی اتیلنی را نمی توان به عنوان مخزن پشت ماشین استفاده کرد. برای این منظور مخازن ویژه ای ساخته شده است. برای اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی لطفاً تماس بگیرید.

سوال – رضا زاده: آیا مخزن پلی اتیلن 300 لیتری برای یک واحد مسکونی کافی است؟
پاسخ کارشناس فروش: بله کافی است.

سوال – پایایی: سلام ببخشید میخواستم بدونم از مخزن ۳۰۰۰ پلی اتیلن برای آیاری قطره ای استفاده کنم؟؟تک لایه استفاده کنم یا سه لایه؟؟
پاسخ کارشناس فروش: برای اینکه جلبک نزد و مشکلی برای لوله ها ایجاد نکند مخزن پلی اتیلن سه لایه را به شما پیشنهاد می کنیم.

سوال – رسولی: مخزن پلی اتیلن ۲۲۰ لیتری دارای چند ورودی و خروجی میباشد؟
پاسخ کارشناس فروش: مخازن به صورت پیش فرض ورودی خروجی ندارن. با توجه به نیاز شما ما می توانیم ورودی / خروجی های مورد نیاز را نصب نماییم.

سوال – محمودی: در مخزن پلی اتیلن مثلاً 1000 لیتری تا چند وقت میشه آب رو نگهداری کرد؟
پاسخ کارشناس فروش: بستگی به مصرف شما داره

سوال – رازنهان: مخزن پلی اتیلن عمودی رو میشه روی پشت بوم استفاده کرد یا فقط باید از افقی استفاده کرد؟
پاسخ کارشناس فروش: بهتر است از مخزن افقی بر روی پشت بام استفاده کرد مگر اینکه مخزن عمودی حجم بالا و ارتفاع زیادی نداشته باشد.

سوال – جباری: سلام ببخشید برای نگهداری آبمیوه مخزن پلی اتین تک لایه منسب هست یا سه لایه؟ و نیاز به چه اتصالی هست؟
پاسخ کارشناس فروش: بهتر است از مخزن سه لایه برای این کار استفاده نمایید.

سوال – ایمانی: سلام می خواستم بدونم آیا این مخازن هوابند میشن؟
پاسخ کارشناس فروش: خیر، مخازن پلی اتیلنی به هیچ عنوان به خودی خود نباید هوابند شوند اما شما با استفاده از مشما می توانید مخزن را هوابند کنید.

سوال – موسوی پناه: آیا در مخزن پلی اتیلن ۲۰۰۰۰ عمودی میشود اسید فرمیک ذخیره کرد؟
پاسخ کارشناس فروش: برای اطلاع در این خصوص لطفاً با شماره 02144547176 تماس بگیرید

سوال – سرابی: مخزن پلی اتیلن ۱۰۰ لیتری در دمای منفی ۱۰ درجه دچار یخ زدگی میشود یا خیر؟
پاسخ کارشناس فروش: هر مخزنی با هر عایقی در صورتی که طولانی مدت در برابر سرما و یخ زدگی قرار بگیرد و مایعات درون آن حرکت نداشته باشد بعد از مدتی یخ خواهد زد.